Ailede Etkileşim

Anne babalar öncelikle çocukların farklı bireysel kişilikleri olduğunu kabul ederek  hareket etmeliler. Çocuklarına genel genellemeler yapaktan kaçınmalılar. Çocukları ile kaliteli vakit geçirmek için ortak ev etkinlikleri planlamalılar.

Çoğu ailede televizyon , son dönemde bilgisayar ve ergen grubunda ayrıca da  anne-baba elinde cep telefonu elden düşmemektedir. Öncelikle ailelerde bu konuda prensipler belirlemek etkili olacaktır.

Özellikle yemek saatinde tüm ailenin  birlikte olmasına özen göstermek  faydalı olacaktır.  Ayrıca yemek saatinde telvizyonun kapatılması  , sohpet açılması, hemen yemek masasından kalkılmadan, ailenin günü değerlendirmesi , masada göz teması kurulması ve gülünecek şeyleri , eski çocukluk anılarını anlatıp, birlikte geçirilen hoş vakitlerin anlatılması günün yorgunluğunu ve aile olmanın hazzını yaşatacaktır.

Yemek masasının birlikte toplanması ailede birlik ve dayanışmayı arttıracaktır.

1-8 yaş arası çocuklarla ayrıca yemek sonrası etkinlikler şöyle olabilir;

Saklanbaç, körebe , evcilik oynama, çiftlik - otopark kurma, ip baskısı, resim boyama, puzzele yapma gibi etkinlikler planlama ayrıca;

Bir kâğıt üzerine herhangi bir nesne çizme,  örneğin bir arabanın ön tamponu veya arka tekeri, bir evin merdivenleri, bir ağacın dalları, bir masanın ayakları gibi… Çizmeye başladığınız bu resmin ne olduğunu sorabilir, doğru cevabı alana kadar çizmeye, resmi tamamlamaya devam edebilirsiniz.

Çocuğunuza, çeşitli kitaplardan resimleri gösterip yeteri kadar bakmasını sağlayabilirsiniz sonra resmi kapatıp onunla ilgili sorular sorabilirsiniz. Resimde kuş  varmıydı? Evin bahçesi var mıydı? gibi,

Çocuğunuza, sizi iyice incelemesini söyleyebilirsiniz. Sonra da onun görmeyeceği bir yerde görüntünüzde değişiklik yapıp, yanına tekrar girip üzerinizdeki değişiklikleri sorabilirsiniz.

Bir masanın üstüne kitap, çatal, bozuk para vb. çeşitli nesneler koyup, sonra çocuğunuz  gözlerini kapattığında, siz de bu nesnelerden birini saklayabilirsiniz. Gözlerini açınca hangi nesnenin eksik olduğunu çocuğunuza sorabilirsiniz.

8- 18 yaş çocuklarınızla ise,

Yemek masası birlikte hazırlanıp, birlikte toplanabilir, kahve yada çay birlikte hazırlanıp içilebilir, tabu, isim şehir, tekerleme, okey, satranç, tavla, sözlükten kelime bulma, gibi grup oyunları programlanabilir.  Okunan kitabı paylaşma, film izleme, film üzerinden değerlendirme yapma, karekterlerin beğenilen ve beğenilmeyen özelliklerinin tartışılması, düşünce ve duygu paylaşımları kıssadan hisse şeklinde ergenleri sıkmadan eğitecektir.  Ayrıca ailede kura çekilebilir ve kişiler kuraya göre birbirlerine mektup yazabilir, şiir yazabilir, ailede müzikle ilgili birey varsa arada öğrendiklerini paylaşabilir, gibi. Mesleklerle ilgili arada konu açılabilir, düşünülen meslekler üzerinde beyin fırtınası yapılabilir. 

Unutulmaması gereken bir not ise; seçilen filmler ve çizgi filler , dinlenen müzikler ailenize uygun düzeyde olmalı.  Çocuğunuzun ilgi duyduğu dizi,filimler birlikte izlenebilir. Oynadığı bilgisayar oyunu takip edilmeli.

Ailecek hafta sonları gezmeye çıkmak, pikniğe gitmek, top oynamak, tenis oynamak,bisiklete binmek, doğa yürüyüşü, pazara gitmek, yemeğe çıkmak, sinemaya gitmek  yapılabilecek diğer ev dışı etkinlikler olabilir. Çocuklarınızın arkadaşları arada eve davet edilmeli, aile içi gezmelere arada çocuklarınız da dahil edilmeli.